ניוון מקולרי הקשור לסכרת

בצקת ברשתית כתוצאה ממחלת הסוכרת

סוכרת בעיקרה הינה מצב של חוסר איזון ברמת הסוכר בדם. מצב זה נגרם בשל חוסר מלא או חלקי  בהורמון האינסולין. החוסר נובע משיבוש במנגנון המווסת את הפרשת האינסולין  – הלבלב. או בגלל שיבוש ביכולתו של הגוף לנצל את האינסולין שנוצר.

מחלת הסוכרת עלולה לפגוע בעיניים ובראייה, ואחת התוצאות עלולה להיות בצקת ברשתית העין. סוג הסוכרת שפוגעת בעיניים נקרא רטינופיה סוכרתית (Diabetic Retinopathy), ובקרב יותר מרבע מהחולים בה מתפתחת גם בצקת ברשתית. ללא טיפול, תתפתח רטינופיה אצל מעל 60% מחולי הסוכרת, כשמחצית מהם יסבלו מפגיעה חמורה בראייה.

מחלת הסוכרת גורמת לפגיעה בכלי הדם, ומכיוון שהעיניים מכילות כמות רבה של כלי דם, הפגיעה בהם סבירה ביותר. בשל הפגיעה, דולפים נוזלים מכלי הדם הפגוע, מצטברים ברשתית וגורמים לפגיעה בראייה.

יש לציין כי בדרך כלל עוברות כ-15-10 שנים עד שחולה סוכרת מפתח בצקת ברשתית. לכן, הגיל נחשב מקדם סיכון מרכזי להתפתחות בצקת ברשתית כתוצאה מסוכרת. גורמי סיכון נוספים הם רמת סוכר לא מאוזנת ולחץ דם גבוה.

בשלבים מוקדמים אין תסמינים למחלה בעיניים, במידה והינכם חולים בסכרת מומלץ לבצע בדיקות עיניים תקופתיות ולהקפיד על " משטר איזון הסוכרת"
תסמיני ההמשך יכולים להיות: ירידה הדרגתית בראיה, טשטוש הראיה, ראיית חלקים צפים מול העיניים (ונדיר – אובדן פתאומי של הראייה), הטשטוש בראייה יכול להתחיל משינויים בעדשה, שבעין (הנובעים משינויים בסוכר הדם) (יכולה להיות גם השפעה להתפתחות קטרקט מוקדם מהרגיל).
בהדרגה הפגיעה בראייה מתרחבת, יש קושי לצפות בטלוויזיה ובסרטים, חוסר יכולת לקרוא הכיתוביות, בהדרגה קושי לזהות פני האנשים בסביבה.

ישנו מגוון רחב של טיפולים אפשריים במחלה, על מנת לקבוע את הטיפול הנכון עבורכם יש לפנות לרופא מומחה ולקבל יעוץ מקצועי.