לקוראי אותיות גדולות בלבד

אביזרי עזר לחולים שאינם יכולים עוד לקרוא מלבד אותיות גדולות מאוד

לרוב, חולים אלה זקוקים לאמצעי הגדלה דיגיטליים, שמצלמים במצלמה דיגיטלית זעירה את החומר המיועד לקריאה ומציגים אותו בצורה מוגדלת מאוד על פני צג מיוחד, לרוב בשחור על רקע לבן עם אפשרות לעבור ללבן על רקע שחור. אפשרות ההגדלה נעה בד"כ בין פי 2 עד פי 16. ככל שההגדלה הנדרשת גדולה יותר, כן קטן השטח המוקרן, דבר המחייב הזזה מתמדת של החומר הנקרא. זו עבודה שיש להתרגל אליה בסבלנות.

חלק מן המכשירים כוללים צג (מוניטור) משלהם וחלקם יכולים להתחבר למסך טלוויזיה ביתי או למחשב ביתי. מחיר הדגמים השונים שונה מאוד. יש בשוק מגוון גדול של מכשירים כאלה, ובכלל זה גם מכשירים שמסוגלים להציג חומר צבעוני. סוג זה של מכשירים מכונה "טלוויזיה במעגל סגור" או בקיצור "טמ"ס".

כמעט כל המכשירים מסוג זה הם גדולים, תופסים מקום על השולחן, זקוקים לקרבת שקע חשמלי וכמובן אינם ניידים.

בשום מקרה אין לרכוש מכשיר כזה מבלי לנסותו מספר פעמים באולם התצוגה של המשווק על מגוון של חומרי קריאה (עיתון יומי, שבועון או ירחון, ספר, תמונות) ומבלי להשוות מספר דגמים שונים. תמיד יש להתנות בהסכם הרכישה אפשרות החזרה תוך 30 יום, אם מסתבר בבית שהמכשיר אינו עונה על הדרישות.

ישנו מספר רב של יצרנים של מכשירים כאלה ומדי יום יוצאים לשוק דגמים חדשים, משופרים, ונוחים יותר לשימוש, כך שקשה לתת דיווח מעודכן לחלוטין של המצוי בשוק. מאוד לא מומלץ לרכוש מכשיר כזה ישירות בחו"ל, אף כי הוא עשוי להיות זול יותר שם, כי ככל מכשיר אלקטרוני, גם מכשירים אלה זקוקים מדי פעם לתחזוקה, וזו ניתנת רק למכשור שנרכז בארץ ישירות מיבואנים וסוכנים מורשים, כגון תשר געש, המרכז לעיוור, "יד שרה", "נרקיס ערד" ועוד.

www.optelec.com

www.tiemangroup.com

מבין המכשירים האלה יש כמה דגמים הראויים לציון מיוחד:

1. MAXLUPE של חברת REINECKE – מכשיר קומפקטי ונייד (שוקל עם אביזריו הנלווים כ- 3.5 ק"ג), וכולל סוללה נטענת שמאפשרת שימוש לזמן מוגבל ללא חיבור לרשת החשמל. כמו כן הוא כולל מעמד מיוחד המאפשר כתיבה וראיית החומר הנכתב בהגדלה. משווק ע"י תשר געש http://gaash.co.il/tsr

2. סוג אחר של מכשירים השונים מהטמ"ס, מורכב ממצלמה דיגיטלית המוחזקת בידי החולה ואשר אותה מכוונים אל (או שמים על) החומר שאותו רוצים לקרוא. החומר מוקרן (בצבע, או בלבן על שחור או בשחור על לבן) על צג מיוחד. המצלמה יכולה לחלופין להתחבר לצג של טלוויזיה או למחשב. יתרונו של מכשיר זה הוא בכך שהוא מאפשר גם כיוון אל פני אדם שנמצא מול החולה וראייה על הצג של פני בן שיחה – דבר חשוב במקרים רבים, או צפייה בחפצים אחרים בהגדלה.

גם מכשיר זה משווק ע"י תשר געש.

שני מכשירים נוספים ראויים גם כן לציון:

3. מכשיר "QUICKVIEW" – מכשיר קטן, קל ושטוח התלוי על הצוואר (כלומר נייד לחלוטין). צידו האחד צג (TFT) המראה את החומר שמתחתיו בהגדלה חזקה. למיטב ידיעתנו זהו כרגע המכשיר היחיד הניתן "לקחת בכיס", אך אין ספק שתוך זמן קצר ייצאו לשוק דגמים נוספים ומשופרים.

4. המכשיר הרביעי יוצא הדופן בקטגורית ה"טמ"סים" הוא מתוצרת Tieman בהולנד (www.tiemangroup.com), המיוצגת בארץ ע"י המרכז לעיוור בת"א. המכשיר נקרא Traveller. יתרונו וייחודו בצורתו: הוא מתקפל, כמו מחשב נייד, כך שחלקו האחד עומד על שולחן וחלקו השני (הצג) נמצא בזווית מתכווננת לפי נוחיותנו. הוא מצויד בסוללות נטענות, במטען ובצג משלו. ניתן לחבר אותו למחשב או למכשיר טלוויזיה, ניתן לשבת ולקרוא בו בישיבה בכורסא ולהחזיק את המכשיר על הברכיים, או במיטה. הוא גם מאפשר כתיבה. משקלו 800 גרם. מחירו: כ-12,000 ש"ח (העלויות משתנות בהתאם לדגם ולשערי המטבע!).

מרבית המשתמשים ב"טמס"ים" קובלים על כך שהשימוש בהם אינו ידידותי, מעייף, ואף גורם לפעמים לכאבי ראש. לסיכום, ניתן לומר שהם מהווים פתרון טוב לקשיי קריאה, אך פתרון שהוא רחוק מלהיות אידיאלי, ואינו מאפשר קריאה אלא לפרקי זמן קצרים יחסית, עם הפסקות למנוחה באמצע.

כתיבה ביד

מתאפשרת למעשה רק בעזרת טמ"סים למיניהם. רובנו יכולים לכתוב, כי את התנועות המכאניות אנו זוכרים היטב, אך אין אנו יכולים לפענח את אשר כתבנו. הבעיה חמורה במיוחד לגבי מספרי טלפון שמקריאים לנו, ואשר אותם צריך לרשום – לרוב בתנאים מאוד לא נוחים. לרבים עוזר תרגול בכתיבת ספרות גדולות מאוד בעט רחב ובולט.