הרשתית

הרשתית היא הרקמה הפונה אל פנים העין והיא נוגעת בכל מקום ב"זגוגית". את אספקת הדם שלה היא מקבלת מן השכבה שמתחתיה, המכונה Choroids.

המקום ברשתית שעליו נופלת קרן האור שמקורה בעדשה תלוי בתנוחת העין. אנו מזיזים את גלגלי העיניים במתואם ובאופן רצוני בעזרת מערכת שרירים מיוחדת, המקיפה את העין. כאשר אנו רוצים לראות בבירור נקודה מסוימת אנו ממקדים את העיניים בנקודה זו (למשל, פני אדם שאיתו אנו מנהלים שיחה). במקרה זה קרני האור נופלות לאזור ברשתית הקרוי מקולה (Macula) שהוא האזור האחראי לראייה ממוקדת. בערך באמצע המקולה נמצא אזור קטן שבו הראייה חדה במיוחד – זוהי ה-Fovea  המשמשת אותנו לקריאה, ובמיוחד לקריאה של אותיות קטנות.

הרשתית היא רקמה של מערכת העצבים, המורכבת מאלפי תאי עצב, שכל אחד משמש כקולטן לאור ומדווח על עוצמה, צורה וצבע. כל תא כזה מחובר באמצעות סיבAxon) ) לעצב הראייה, היוצא מן הרשתית ומוביל את כל הסיגנלים שמכלול תאי הרשתית קולטים, ומעביר אותם למרכז הראייה בחלקו האחורי של המוח. שני עצבי הראייה (ימין ושמאל) מצטלבים בדרכם למרכזי הראייה. במרכזים אלה, הממוקמים בחלקו האחורי של המוח מתבצעים, כאמור, עיבוד כל מיליוני הסיגנלים המתקבלים מתאי הרשתית של שתי העיניים, והאינטגרציה שלהם לתמונה תלת ממדית דינאמית אחת. 

מבנה תאי הרשתית מורכב ביותר, והם רגישים ופגיעים מאוד. התאים המורכבים ביותר הם אלה המיועדים לראייה חדה, דהיינו תאי המקולה. לא פלא לכן, שאלה הם גם התאים הפגיעים ביותר. תאי עצב, ככלל, אינם מתחדשים אם הם נפגעים או נהרסים. לכן, כאשר תא עצב נהרס, אין לו בדרך כלל תחליף.